Bāriņtiesu darbinieku asociācija noraida tiesībsarga izteiktos apgalvojumus
17.11.2016

Otrdien, 15.novembrī, tika sasaukta Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociācijas Valdes ārkārtas sēde, lai pārrunātu izveidojušos situāciju un noraidītu tiesībsarga Jura Jansona izteiktos apgalvojumus par bāriņtiesu rīcību bērnu līdz 2 gadu vecumam ievietošanu institucionālā aprūpē, neizvērtējot iespējas bērnus ievietot ģimeniskā vidē – pie aizbildņa vai audžuģimenē.

Uz ārkārtas sēdi tika uzaicināts tiesībsargs Juris Jansons, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Ināra Dundure un Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis.

Tikšanās laikā Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociācijas Valdes priekšsēdētāja Baiba Meldere uzsvēra, ka tiesībsarga apgalvojumi, ka bāriņtiesas bērnus vecumā līdz 2 gadiem ievieto valsts institūcijas, jo pašvaldībām tas ir izdevīgi, ir nepamatoti, nekorekti un mazina sabiedrības uzticēšanos bāriņtiesām. Jebkuras bāriņtiesas darbības mērķis - nodrošināt mazulim ģimenisku vidi, un tikai gadījumos, ka to nav iespējams nodrošināt pie aizbildņa vai audžuģimenē, bērns uz laiku, kamēr aizbildnis vai audžuģimene tiek atrasti, tiek ievietots institūcijā. Situācijas un gadījumi lietas kopsakarā ir dažādi, un to vislabāk spēj izvērtēt konkrēta bāriņtiesa, pieņemot lēmumu. Ārkārtas sēdē klātesošie norādīja uz labas pārvaldības principu un diskusijām pirms tiesībsarga sniegtā paziņojuma sabiedrībai, kā arī to, ka jāņem vērā reālā situācija katrā konkrētā gadījumā.

Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs norādīja, ka izskatot lēmumus, tiesībsargs ir vērtējis vienīgi bāriņtiesu lēmumus, nevis iepazinies ar bāriņtiesas rīcībā esošo lietu virzību, kas apliecina, ka bāriņtiesa veic nepieciešanās darbības bērnu tiesību interešu aizstāvībā. A.Krasnogolovs uzsvēra, ka tiesībsargs ir pārsteidzies ar savu viedokli, neuzklausot bāriņtiesu rīcības motīvus un neveidojot dialogu.

Balvu bāriņtiesas priekšsēdētāja Rudīte Krūmiņa, Jēkabpils pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētājs Tālis Zalva, Ventspils pilsētas bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka, Kuldīgas novada priekšsēdētāja vietniece Vija Astaševska izskaidroja konkrētas situācijas ar bērnu ievietošanu aprūpes iestādēs, un atkārtoti aicināja tiesībsargu uz sadarbību, kur tiktu uzklausīts bāriņtiesu viedoklis un nevajadzīgi neveidotos emociju un pārmetumu pilnas situācijas.

Tāpat savu nostāju pauda un skaidroja Valmieras bāriņtiesas, Latvijas Pašvaldību Savienības, Saulkrastu novada domes, Valsts bērnu tiesību inspekcijas pārstāvji, aicinot tiesībsargu izvērtēt ne vien bāriņtiesu lēmumu kvalitāti, bet arī sadarbības un dialoga nepieciešamību.

Uz šo brīdi Latvijā darbojas 139 pilsētu un novadu bāriņtiesas.

Baiba Meldere,

Latvijas bāriņtiesu darbinieku asociācijas Valdes priekšsēdētāja

Papildus informācija pa tālr.29452136.